Sorbet jagodowy z miętą
117 kcal /
489.8 kJKalorie
489.8 kJKalorie
1.4 gBiałko
30.2 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru miętowego (patrz wskazówka)
- 600 g jagód, mrożonych (patrz wskazówka)
- 600 g borówek, mrożonych (patrz wskazówka)
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier miętowy, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać jagody i sok z cytryny, zmiksować45 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować45-50 s/obr. 5. W razie potrzeby sorbet wstawić przed podaniem na 15-20 min do zamrażalnika. Sorbet jagodowy z miętą podawać podawać w miseczkach lub pucharkach.
