Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
490.3 kcal /
2052.9 kJKalorie
2052.9 kJKalorie
16.1 gBiałko
21.6 gWęglowodany
38.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1200 g mleka kokosowego
- 300 g wody
- 100 g boczniaków, świeżych pokrojonych w paski
- 80 – 100 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
- 40 – 60 g pasty z trawy cytrynowej
- 4 łodygi trawy cytrynowej obrane, bez twardych końców, przekrojone na pół
- 50 g korzeniagalangalu, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka korzeniagalangalu, suszonego, mielonego
- 6 liści limonki Kaffir, suszonych
- 15 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 350 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 350 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych i oczyszczonych
- 30 g sosu rybnego
- ½
- łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko kokosowe, wodę, boczniaki, cebulę szalotkę, chili, pastę z trawy cytrynowej, galangal i liście limonki Kaffir, gotować20 min/95°C//obr. 1.
- Dodać pomidorki koktajlowe, krewetki, sos rybny, kurkumę, sól, pieprz i cukier, gotować4 min/95°C//obr. 0.5. Przelać do misek, ostrożnie usunąć liście limonki Kaffir i łodygi trawy cytrynowej, jeśli były użyte zamiast pasty. Tajską zupę z krewetkami (Tom Kha Goong) podawać skropioną sokiem z limonki i udekorowaną świeżą kolendrą.