Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
526 kcal /
2202 kJKalorie
2202 kJKalorie
16.1 gBiałko
87 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 500 g wody
- 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 130 g twarogu półtłustego
- ½
- łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ciasta
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
- 1 opakowanie ciasta filo
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać twaróg, rozdrobnioną cebulę z kolendrą, przyprawę Ras el Hannout, oliwę, sól, kurkumę, pieprz i kmin rzymski, wymieszać30 s//obr. 3.5.
- Na blacie rozłożyć ciasto, ostrym nożem pociąć w paski o szerokości 8-9 cm (ok. 25 szt.). Za pomocą pędzelka do ciasta natłuścić oliwą wycięte paski. Następnie na prawym brzegu każdego paska nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia i zawijać tak, aby powstał trójkąt. Czynność należy kontynuować, aż do zakończenia paska. Powtarzać dla kolejnych pierożków samosa. Samosy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 5-6 min (180°C). Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą podawać na ciepło.