Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
526 kcal /
2202 kJ
Kalorie
16.1 gBiałko
87 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 500 g wody
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 130 g twarogu półtłustego
  • ½
  • łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ciasta
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 opakowanie ciasta filo

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki, dodać twaróg, rozdrobnioną cebulę z kolendrą, przyprawę Ras el Hannout, oliwę, sól, kurkumę, pieprz i kmin rzymski, wymieszać30 s//obr. 3.5.
  6. Na blacie rozłożyć ciasto, ostrym nożem pociąć w paski o szerokości 8-9 cm (ok. 25 szt.). Za pomocą pędzelka do ciasta natłuścić oliwą wycięte paski. Następnie na prawym brzegu każdego paska nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia i zawijać tak, aby powstał trójkąt. Czynność należy kontynuować, aż do zakończenia paska. Powtarzać dla kolejnych pierożków samosa. Samosy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec 5-6 min (180°C). Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą podawać na ciepło.
Przewijanie do góry