Tiramisu
439.7 kcal /
1839.7 kJKalorie
1839.7 kJKalorie
9.8 gBiałko
42.8 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wodygorącej
- 95 g drobnego cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 750 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 250 g biszkoptów lady fingers (podłużnych)
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 50 g rumu
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko i cukier, ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać ser mascarpone, ubijać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty i kawę, odstawić do krótkiego namoczenia, aby biszkopty nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły.
- Ułożyć połowę namoczonych biszkoptów na dnie prostokątnego naczynia (30 x 20 x 6 cm). Rozprowadzić połowę masy mascarpone na warstwie biszkoptów. Ułożyć pozostałe namoczone biszkopty, na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę mascarpone. Naczynie z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kakao. Tiramisu oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem.