Tiramisu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
439.7 kcal /
1839.7 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
42.8 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wodygorącej
  • 95 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 jajka
  • 750 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 250 g biszkoptów lady fingers (podłużnych)
  • 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 50 g rumu
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko i cukier, ubijać6 min/obr. 4.
  2. Dodać ser mascarpone, ubijać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty i kawę, odstawić do krótkiego namoczenia, aby biszkopty nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły.
  4. Ułożyć połowę namoczonych biszkoptów na dnie prostokątnego naczynia (30 x 20 x 6 cm). Rozprowadzić połowę masy mascarpone na warstwie biszkoptów. Ułożyć pozostałe namoczone biszkopty, na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę mascarpone. Naczynie z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 5 godz.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kakao. Tiramisu oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem.
Przewijanie do góry