Świąteczne ciasto z bakaliami

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
334.4 kcal /
1398.9 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
60.3 gWęglowodany
10.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g śliwek suszonych, bez pestek
  • 250 g rodzynek
  • 125 g żurawiny, suszonej
  • 175 g masła pokrojonego na kawałki
  • 175 g miodu
  • 125 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 60 – 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć suszone śliwki, rozdrobnić2-4 s/obr. 5.
  2. Dodać rodzynki, żurawinę, masło, miód, likier, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, cukier, przyprawę korzenną i kakao, gotować12 min/95°C//obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 1 godz. do ostudzenia.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C. Spód tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć przygotowaną wcześniej masę, dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s//obr. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 2 godz. (150°C). Świąteczne ciasto z bakaliami podawać jako deser.
Przewijanie do góry