Świąteczny sernik Speculoos
3438.2 kJ /
821.2 kcalKalorie
821.2 kcalKalorie
14.2 gBiałko
75.1 gWęglowodany
56.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 180
- g ciastek Speculoos (patrz wskazówka)
- 180 g herbatników digestive
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki
- Masa serowa: 80
- g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 200 g kremu Speculoos (patrz wskazówka)
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- ¾
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- woda, do pieczenia
- Polewa i dekoracja: 150
- g cukru pudru
- 250 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- skórka otarta z połowy pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać masło, podgrzewać3 min/60°C/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Odstawić do lodówki na 10-15 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować masę serową.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, mascarpone, krem Speculoos, śmietanę, jajka, mąkę i cynamon, wymieszać15 s/obr. 5, przemieszać kopystką, wymieszać ponownie15 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię.
- Piec 1 godz. 5 min – 1 godz. 15 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać serek kremowy i skórkę pomarańczową, zmiksować10 s/obr. 6. Sprawdzić konsystencję, jeśli polewa jest zbyt lejąca, dodać odrobinę cukru pudru, zmiksować kolejne5 s/obr. 6
- Polewę rozprowadzić na schłodzonym serniku. Wierzch udekorować ciasteczkami o świątecznym kształcie lub wzorze, np. pierniczkami lub ciasteczkami korzennymi w kształcie choinek lub bałwanków (patrz wskazówka). Świąteczny sernik Speculoos podawać po uprzednim schłodzeniu.