Świąteczny sernik Speculoos

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3438.2 kJ /
821.2 kcal
Kalorie
14.2 gBiałko
75.1 gWęglowodany
56.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 180
  • g ciastek Speculoos (patrz wskazówka)
  • 180 g herbatników digestive
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki
  • Masa serowa: 80
  • g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 200 g kremu Speculoos (patrz wskazówka)
  • 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • ¾
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • woda, do pieczenia
  • Polewa i dekoracja: 150
  • g cukru pudru
  • 250 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  3. Dodać masło, podgrzewać3 min/60°C/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Odstawić do lodówki na 10-15 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie przygotować masę serową.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać twaróg, mascarpone, krem Speculoos, śmietanę, jajka, mąkę i cynamon, wymieszać15 s/obr. 5, przemieszać kopystką, wymieszać ponownie15 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię.
  6. Piec 1 godz. 5 min – 1 godz. 15 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Na najniższy poziom wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać serek kremowy i skórkę pomarańczową, zmiksować10 s/obr. 6. Sprawdzić konsystencję, jeśli polewa jest zbyt lejąca, dodać odrobinę cukru pudru, zmiksować kolejne5 s/obr. 6
  8. Polewę rozprowadzić na schłodzonym serniku. Wierzch udekorować ciasteczkami o świątecznym kształcie lub wzorze, np. pierniczkami lub ciasteczkami korzennymi w kształcie choinek lub bałwanków (patrz wskazówka). Świąteczny sernik Speculoos podawać po uprzednim schłodzeniu.
Przewijanie do góry