Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
405.9 kcal /
1698.2 kJ
Kalorie
28.8 gBiałko
20.8 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, prażonego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
  • 2 – 3 łodygi trawy cytrynowej, świeże rozgniecione (patrz wskazówka)
  • 150 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 400 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
  • 150 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
  • 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
  • 80 – 100 g kiełków fasoli mung, świeżych (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 400 g mleczka kokosowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, mąkę ryżową, sól, cukier, kmin rzymski, kurkumę, koncentrat bulionu warzywnego, pastę curry, olej sezamowy, sos rybny i trawę cytrynową. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pieczarki, paprykę, pędy bambusa, kurczaka i kiełki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa i kurczaka przełożyć do wazy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać mleczko kokosowe, gotować5 min/95°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową. Zupę przelać do wazy, wymieszać kopystką. Tajską zupę z kurczakiem (Tom Kha Gai) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną kolendrą.
Przewijanie do góry