Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
405.9 kcal /
1698.2 kJKalorie
1698.2 kJKalorie
28.8 gBiałko
20.8 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 3 ząbki czosnku
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego, prażonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ½
- łyżeczki soli
- 600 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ryżowej (opcjonalnie)
- 2 – 3 łodygi trawy cytrynowej, świeże rozgniecione (patrz wskazówka)
- 150 g pieczarek przekrojonych na pół
- 400 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
- 150 g pędów bambusa, z puszki odsączonych
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 80 – 100 g kiełków fasoli mung, świeżych (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 400 g mleczka kokosowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, mąkę ryżową, sól, cukier, kmin rzymski, kurkumę, koncentrat bulionu warzywnego, pastę curry, olej sezamowy, sos rybny i trawę cytrynową. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pieczarki, paprykę, pędy bambusa, kurczaka i kiełki, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa i kurczaka przełożyć do wazy, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mleczko kokosowe, gotować5 min/95°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć i wyrzucić trawę cytrynową. Zupę przelać do wazy, wymieszać kopystką. Tajską zupę z kurczakiem (Tom Kha Gai) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną kolendrą.