Zupa z kalarepy

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
259.7 kcal /
1087.2 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
26.5 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 kalarepy (500-600g), razem z liśćmi (patrz wskazówka)
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g masła
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 – 3 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g kaszy manny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Kalarepy umyć, liście odciąć razem z łodygami, pokroić na kawałki, zachować. Kalarepę obrać, usunąć zdrewniałe części i pokroić w ok. 1 cm kostkę, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć liście kalarepy, marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić6-7 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać boczek i masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać rozdrobnione warzywa, przemieszać kopystką, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać pokrojoną kalarepę, wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować25-30 min/95°C//obr. 1.
  8. Dodać rozdrobniony koperek z natką pietruszki, kaszę mannę, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/95°C//obr. 2. Zupę z kalarepy podawać np. z dodatkiem śmietany.
Przewijanie do góry