Trufle kokosowe z białą czekoladą
91.2 kcal /
381.6 kJKalorie
381.6 kJKalorie
1.2 gBiałko
9.2 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 150 g kaszy jaglanej
- wrząca woda do opłukania kaszy
- 250 g wody
- 40 g oleju kokosowego
- 150 g wiórków kokosowych
- 40 g miodu (opcjonalnie)
- 20 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sito o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, olej, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min (masa nadal powinna być lekko ciepła).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć na niego pozostałe 50 g wiórków kokosowych. Z ciepłej masy jaglanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego (26 szt.) i obtaczać je w odważonych wiórkach kokosowych (patrz wskazówka). Pozostawić do całkowitego ostudzenia na ok. 15 min, następnie schłodzić w lodówce. Podawać jako deser.