Trufle kokosowe z białą czekoladą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
91.2 kcal /
381.6 kJ
Kalorie
1.2 gBiałko
9.2 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 150 g kaszy jaglanej
  • wrząca woda do opłukania kaszy
  • 250 g wody
  • 40 g oleju kokosowego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 40 g miodu (opcjonalnie)
  • 20 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę jaglaną. Przełożyć kaszę na sito o drobnych oczkach, przepłukać wrzącą wodą.
  3. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać rozdrobnioną czekoladę, olej, 100 g wiórków kokosowych, miód i likier, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min (masa nadal powinna być lekko ciepła).
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć na niego pozostałe 50 g wiórków kokosowych. Z ciepłej masy jaglanej formować kulki wielkości orzecha włoskiego (26 szt.) i obtaczać je w odważonych wiórkach kokosowych (patrz wskazówka). Pozostawić do całkowitego ostudzenia na ok. 15 min, następnie schłodzić w lodówce. Podawać jako deser.
Przewijanie do góry