Zupa z pieczonej dyni

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
100.9 kcal /
422.1 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
11.8 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g dyni hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • ½
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do posypania dyni
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) bezglutenowa, pokruszona
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 650 g wody
  • 150 g mleka 3,2 % tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej dynię, przełożyć na przygotowaną blachę, skropić oliwą, posypać tymiankiem, rozmarynem i solą. Piec 20 min (230°C).
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, imbir, cebulę i koncentrat bulionu drobiowego, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i rozmaryn, dusić5 min/120°C/obr. 1. Dodać upieczoną dynię, rozdrobnić15 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.
  5. Dodać mleko, wodę i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 3. Następnie zmiksować30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Zupę z pieczonej dyni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry