Zupa z pieczonej dyni
100.9 kcal /
422.1 kJKalorie
422.1 kJKalorie
2.2 gBiałko
11.8 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g dyni hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 40 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia dyni
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego plus dodatkowa ilość do posypania dyni
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do posypania dyni
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego
- 90 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) bezglutenowa, pokruszona
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 650 g wody
- 150 g mleka 3,2 % tłuszczu
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej dynię, przełożyć na przygotowaną blachę, skropić oliwą, posypać tymiankiem, rozmarynem i solą. Piec 20 min (230°C).
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, imbir, cebulę i koncentrat bulionu drobiowego, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i rozmaryn, dusić5 min/120°C/obr. 1. Dodać upieczoną dynię, rozdrobnić15 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać mleko, wodę i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 3. Następnie zmiksować30 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Zupę z pieczonej dyni podawać bezpośrednio po przygotowaniu.