Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas
556 kcal /
2325 kJKalorie
2325 kJKalorie
39 gBiałko
49 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na bułeczki arepas: 280
- g mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
- 410 g wody
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- Wenezuelski szarpany kurczak: 5
- gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 g cebuli
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 2 – 4 łyżeczki kaparów, konserwowych
- 120 g pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 560 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
- 80 g sherry
- 80 g wermutu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę kukurydzianą, dodać wodę, sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać czerwoną paprykę, czosnek, kapary, pomidor, sól, pieprz, oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej kolendrę, kurczaka i Sherry, gotować bez założonej miarki18 min/100°C//obr. 1.
- Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić kurczaka5 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- W tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części i uformować w kule. Spłaszczyć każdą kulę w wilgotnej dłoni, uformować placki (Ø 10 cm, grubość 1 cm). Na patelnię wlać oliwę na wys. 0,5 cm, rozgrzać na średnim ogniu. Placki smażyć ok. 3 min z każdej strony. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
- Wenezuelskiego szarpanego kurczaka podawać w bułeczkach arepas bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego kolendrą.