Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
556 kcal /
2325 kJ
Kalorie
39 gBiałko
49 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na bułeczki arepas: 280
  • g mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
  • 410 g wody
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • Wenezuelski szarpany kurczak: 5
  • gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 40 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 2 – 4 łyżeczki kaparów, konserwowych
  • 120 g pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 560 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 80 g sherry
  • 80 g wermutu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę kukurydzianą, dodać wodę, sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać czerwoną paprykę, czosnek, kapary, pomidor, sól, pieprz, oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnioną wcześniej kolendrę, kurczaka i Sherry, gotować bez założonej miarki18 min/100°C//obr. 1.
  5. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić kurczaka5 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. W tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części i uformować w kule. Spłaszczyć każdą kulę w wilgotnej dłoni, uformować placki (Ø 10 cm, grubość 1 cm). Na patelnię wlać oliwę na wys. 0,5 cm, rozgrzać na średnim ogniu. Placki smażyć ok. 3 min z każdej strony. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
  7. Wenezuelskiego szarpanego kurczaka podawać w bułeczkach arepas bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowanego kolendrą.
Przewijanie do góry