Węgierska zupa rybna (Halászlé)
383.8 kcal /
1605.8 kJKalorie
1605.8 kJKalorie
37.5 gBiałko
17.2 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 50 – 80 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 700 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM rybnego (patrz wskazówka)
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) rybnego, pokruszona
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 100 g wody
- 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 100 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 2-3 mm paski
- 75 – 100 g kostek boczku
- 1 – 2 liście laurowe, suszone
- 600 – 700 g filetów rybnych bez skóry i ości, np. z suma, sandacza, szczupaka, pokrojonych na 4 cm kawałki
- 5 – 10 g białego octu winnego
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 nitki szafranu (opcjonalnie)
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, 60 g pora, cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, wino, słodką paprykę, ostrą paprykę i koncentrat pomidorowy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego koper włoski, pozostałe 60 g pora i boczek, dodać liście laurowe, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej filety rybne, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. W razie potrzeby rozłożyć filety pomiędzy dolną cześć przystawki Varoma, a wkład Varomy, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane na parze warzywa z boczkiem i rybę rozłożyć na talerze.
- Do naczynia miksującego dodać ocet i szafran, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby doprawić do smaku solą. Zupę przelać na talerze. Węgierską zupę rybną (Halászlé) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.