
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
393 kcal /
1644.3 kJKalorie
1644.3 kJKalorie
8.4 gBiałko
31.7 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Obieranie ziemniaków: 600
- g wody
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
- 700 g ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
- Zupa ziemniaczana curry: 120
- g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 150 – 200 g kostek boczku (opcjonalnie)
- 150 – 200 g kiełbasek np. wiedeńskich frankfurterek, pokrojonych w 1 cm plastry (1 cm)
- (opcjonalnie)
- 1 łyżka curry, mielonego
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 – 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 60 – 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 80 g mleczka kokosowego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
- pieczywo do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać ziemniaki, uruchomić Obieranie /6 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0.Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na pół. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane, przekrojone ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć 150 g rozdrobnionych ziemniaków, cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, boczek i curry, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe rozdrobnione ziemniaki, gotować12 min/100°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę, gotować bez założonej miarki3 min/98°C//obr. 1. Każdą porcję udekorować śmietaną i natką pietruszki. Zupę ziemniaczaną z curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.