Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
393 kcal /
1644.3 kJ
Kalorie
8.4 gBiałko
31.7 gWęglowodany
26.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Obieranie ziemniaków: 600
  • g wody
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
  • 700 g ziemniaków, mączystych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • Zupa ziemniaczana curry: 120
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 150 – 200 g kostek boczku (opcjonalnie)
  • 150 – 200 g kiełbasek np. wiedeńskich frankfurterek, pokrojonych w 1 cm plastry (1 cm)
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 800 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 1 – 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 60 – 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 80 g mleczka kokosowego plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
  • pieczywo do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać ziemniaki, uruchomić Obieranie /6 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0.Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na pół. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć obrane, przekrojone ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 150 g rozdrobnionych ziemniaków, cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, boczek i curry, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać pozostałe rozdrobnione ziemniaki, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać śmietanę, gotować bez założonej miarki3 min/98°C//obr. 1. Każdą porcję udekorować śmietaną i natką pietruszki. Zupę ziemniaczaną z curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry