
Mleczne bułeczki z żurawiną
262.7 kcal /
1099.7 kJKalorie
1099.7 kJKalorie
6.4 gBiałko
38.3 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 30 g cukru
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 60 g żurawiny, suszonej
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać 2 jajka, mąkę, żurawinę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (po ok. 75 g każda). Z każdej części uformować kulę, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze złączeniem do dołu. Za pomocą ostrego noża na każdej bułeczce zrobić nacięcie. Bułeczki przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz (bułeczki powinny podwoić swoją objętość).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. W małej miseczce roztrzepać pozostałe jajko i za pomocą pędzelka posmarować nim bułeczki.
- Piec ok. 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Mleczne bułeczki z żurawiną podawać z dodatkiem masła lub dżemu.