Mleczne bułeczki z żurawiną

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262.7 kcal /
1099.7 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
38.3 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g mleka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 30 g cukru
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 60 g żurawiny, suszonej
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia miski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać 2 jajka, mąkę, żurawinę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części (po ok. 75 g każda). Z każdej części uformować kulę, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze złączeniem do dołu. Za pomocą ostrego noża na każdej bułeczce zrobić nacięcie. Bułeczki przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz (bułeczki powinny podwoić swoją objętość).
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. W małej miseczce roztrzepać pozostałe jajko i za pomocą pędzelka posmarować nim bułeczki.
  5. Piec ok. 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Mleczne bułeczki z żurawiną podawać z dodatkiem masła lub dżemu.
Przewijanie do góry