Paprykowy sos holenderski

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
474 kcal /
1986.9 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
1.7 gWęglowodany
49.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 10 g wody
  • 2 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
  • 130 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 4 żółtka
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę konserwową, dodać oliwę, sok z pomarańczy, wodę i Tabasco®, zmiksować10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, paprykę wędzoną, żółtka i sól, uruchomić Zagęszczanie/80°C. Paprykowy sos holenderski podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry