Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
185.7 kcal /
777.3 kJKalorie
777.3 kJKalorie
7 gBiałko
28.2 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kluski kładzione: 80
- g wody
- 1 jajko rozm. M
- 150 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki soli
- Zupa jarzynowa: 90
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 130 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 100 g różyczek brokułu przekrojonych wzdłuż na 2-3 części
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 ½
- łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- 5 – 10 g sosu sojowego (opcjonalnie)
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1200 g wody
- woda do formowania klusek
- 150 g cukinii pokrojonej w 7 mm półplastry
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 30 – 50 g liści szpinaku baby, świeżych przekrojonych na pół
- bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, mąkę i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 3. Przełożyć do małej miseczki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Założyć osłonę noża miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę, brokuł, koncentrat bulionu warzywnego, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz, sól i wodę, gotować15 min/98°C//obr. 0.5. W tym czasie do drugiej małej miseczki wlać wodę, odstawić.
- Łyżką maczaną w przygotowanej wodzie nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluski i wkładać je do naczynia miksującego, gotować6 min/98°C//obr. 0.5.
- Dodać cukinię, groszek, pomidorki koktajlowe i szpinak, delikatnie przemieszać kopystką, gotować7-10 min/98°C//obr. (patrz wskazówka). Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do wazy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Zupę jarzynową z kluskami kładzionymi podawać udekorowaną bazylią (patrz wskazówka).