Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
185.7 kcal /
777.3 kJ
Kalorie
7 gBiałko
28.2 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kluski kładzione: 80
  • g wody
  • 1 jajko rozm. M
  • 150 g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Zupa jarzynowa: 90
  • g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 130 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g różyczek brokułu przekrojonych wzdłuż na 2-3 części
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 ½
  • łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 5 – 10 g sosu sojowego (opcjonalnie)
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1200 g wody
  • woda do formowania klusek
  • 150 g cukinii pokrojonej w 7 mm półplastry
  • 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 30 – 50 g liści szpinaku baby, świeżych przekrojonych na pół
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, mąkę i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 3. Przełożyć do małej miseczki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Dodać rozdrobnioną wcześniej marchewkę, brokuł, koncentrat bulionu warzywnego, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz, sól i wodę, gotować15 min/98°C//obr. 0.5. W tym czasie do drugiej małej miseczki wlać wodę, odstawić.
  5. Łyżką maczaną w przygotowanej wodzie nabierać małe porcje ciasta, formując przy ściance miski niewielkie podłużne kluski i wkładać je do naczynia miksującego, gotować6 min/98°C//obr. 0.5.
  6. Dodać cukinię, groszek, pomidorki koktajlowe i szpinak, delikatnie przemieszać kopystką, gotować7-10 min/98°C//obr. (patrz wskazówka). Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do wazy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Zupę jarzynową z kluskami kładzionymi podawać udekorowaną bazylią (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry