Zupa jarzynowa; Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
505 kcal /
2114.3 kJ
Kalorie
33.2 gBiałko
52.7 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zupa jarzynowa: 200 – 250
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 200 – 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g brokułów podzielonych na bardzo małe różyczki
  • 100 – 150 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 1 cm kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 1200 g wody
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 liść laurowy, suszony
  • Indyk w sosie z suszonych pomidorów z ziemniakami i brokułami: 200
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 400 g wody
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. majeranku, oregano, ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 600 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 3-4 cm kawałki
  • 300 – 350 g brokułów podzielonych na różyczki (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Połowę podduszonych warzyw przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące z połową warzw w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, rozdrobnić2-4 s/obr. 5.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać brokuły, indyka, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i liść laurowy. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Umieścić naczynie miksujące z drugą częścią podduszonych warzyw w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej 100 g śmietany, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać suszone pomidory, wodę, zioła, paprykę, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć ½ łyżeczki soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej indyka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Mięso przyprawić pozostałą ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego brokuły, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić25 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 100 g śmietany i 100 g ugotowanych ziemniaków z koszyczka, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  7. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważoną wcześniej śmietanę, wymieszać kopystką. Zupę jarzynową podawać jako pierwsze danie bezpośrednio po przygotowaniu, indyka w sosie z suszonych pomidorów podawać z ziemniakami i brokułami jako drugie danie.
Przewijanie do góry