Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
9505 kJ /
2263 kcalKalorie
2263 kcalKalorie
75 gBiałko
38 gWęglowodany
206 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 60 g bazylii, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 15 g mięty, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 150 g oliwy z oliwek, plus 2 łyżki do polania
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- sól morska, w płatkach, ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać groszek, bazylię, miętę, czosnek, oliwę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 7.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ricottę, odstawić. Na ricottę przełożyć pesto z zielonego groszku, polać 2 łyżkami oliwy, posypać bazylią, miętą i solą morską.
- Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą podawać jako przystawkę lub dodatek, np. do pieczywa.