Pierogi z kaszą gryczaną, brokułami i twarogiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
596.7 kcal /
2498.2 kJ
Kalorie
23.3 gBiałko
101.5 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz: 1000
  • g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g kaszygryczanej, prażonej
  • 300 g różyczek brokułu
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 200 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • ¾ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • Ciasto: 250
  • g wody plus dodatkowa ilość dogotowania pierogów
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
  • sól dogotowania pierogów
  • masło roztopione, ilość do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej brokuł, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ugotowany na parze brokuł i twaróg, rozdrobnić5-7 s/obr. 5.
  4. Dodać ugotowaną na parze kaszę, pieprz i pozostałe 1-2 łyżeczki soli, wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać jajko, mąkę, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć na oprószony mąką blat, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na środku każdego krążka kłaść łyżkę farszu i zlepiać brzegi. Odkładać na oprószoną mąką deskę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, aby pierogi nie wysychały. Czynność powtórzyć dla pozostałych krążków ciasta.
  6. W dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Pierogi wkładać partiami do dużej ilości osolonej wody, lekko zamieszać, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 3 min od wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, ostrożnie układać na talerzach. Polać roztopionym masłem, udekorować natką pietruszki. Pierogi z kaszą gryczaną, brokułami i twarogiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry