Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z wegańskim gulaszem
472.5 kcal /
1978.3 kJKalorie
1978.3 kJKalorie
13.2 gBiałko
81 gWęglowodany
12.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Bułki na parze: 150
- g wody
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
- (opcjonalnie)
- Zupa krem z batatów i cukinii: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
- (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 500 – 550 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 1000 g wody
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- Wegański gulasz: 400
- g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, cebuli, cukinii, papryki bezgniazd nasiennych), pokrojonych na kawałki
- 100 – 150 g batatów pokrojonych na kawałki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 400 – 500 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 30 – 50 g sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
- natka pietruszki, świeża tylko liście, do dekoracji
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie. W tym czasie ciasto podzielić na 12 części (patrz wskazówka) i uformować kule. 4 bułki ułożyć w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma. Pozostałe 8 bułek ułożyć na wkładzie Varomy. Odstawić do wyrośnięcia na min. 10 min. Opłukać naczynie miksujące po Myciu Wstępnym i kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, imbir, czosnek i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bataty i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z bułkami. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wegański gulasz.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa, bataty i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pieczarki, pomidory, wodę, sos sojowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zioła prowansalskie, słodką paprykę, ostrą paprykę i paprykę wędzoną. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C//obr. 1.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix (patrz wskazówka), zmiksować Miksowanie /1 min. Zupę krem z batatów i cukinii podawać jako pierwsze danie. Bułki na parze podawać z wegańskim gulaszem pieczarkowym, udekorowane natką pietruszki jako drugie danie.