Zupa krem z batatów i cukinii; Bułki na parze z wegańskim gulaszem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
472.5 kcal /
1978.3 kJ
Kalorie
13.2 gBiałko
81 gWęglowodany
12.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Bułki na parze: 150
  • g wody
  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
  • (opcjonalnie)
  • Zupa krem z batatów i cukinii: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 5 mm plastry
  • (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 500 – 550 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 1000 g wody
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • Wegański gulasz: 400
  • g warzyw, mieszanych (np. marchewki, pietruszki, cebuli, cukinii, papryki bezgniazd nasiennych), pokrojonych na kawałki
  • 100 – 150 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 400 – 500 g pieczarek przekrojonych na pół pokrojonych w ćwiartki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody
  • 30 – 50 g sosu sojowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, świeża tylko liście, do dekoracji
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Krótkie. W tym czasie ciasto podzielić na 12 części (patrz wskazówka) i uformować kule. 4 bułki ułożyć w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma. Pozostałe 8 bułek ułożyć na wkładzie Varomy. Odstawić do wyrośnięcia na min. 10 min. Opłukać naczynie miksujące po Myciu Wstępnym i kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, imbir, czosnek i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bataty i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z bułkami. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować wegański gulasz.
  7. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć warzywa, bataty i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pieczarki, pomidory, wodę, sos sojowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zioła prowansalskie, słodką paprykę, ostrą paprykę i paprykę wędzoną. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C//obr. 1.5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix (patrz wskazówka), zmiksować Miksowanie /1 min. Zupę krem z batatów i cukinii podawać jako pierwsze danie. Bułki na parze podawać z wegańskim gulaszem pieczarkowym, udekorowane natką pietruszki jako drugie danie.
Przewijanie do góry