Portugalska zupa rybna Caldeirada

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
356 kcal /
1486 kJ
Kalorie
31 gBiałko
38 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 g filetów z białej ryby bez ości, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wariant)
  • 700 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu rybnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 – 2 szczypty czerwonej papryczki chili, suszonej mielonej
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 0,5-1 cm plastry
  • 200 g białego wina
  • 50 g wody
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej rybę, 300 g pomidorów, 50 g zielonej papryki i 50 g czerwonej papryki. Składniki równomiernie rozłożyć, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, oprószyć solą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego 150 g cebuli, czosnek i pozostałe 400 g pomidorów, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać pozostałe 150 g cebuli, 50 g zielonej papryki i 50 g czerwonej papryki, dusić5 min/120°C//obr. .
  4. Dodać koncentrat bulionu rybnego, liście laurowe, paprykę słodką, płatki chili, oregano, ziemniaki, wino i wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą i warzywami, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde, założyć miarkę, gotować5-10 min/100°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia do serwowania, następnie dodać ugotowaną na parzę rybę i warzywa. Udekorować kolendrą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry