Puszysty sernik z mlekiem w proszku

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
426 kcal /
1785 kJ
Kalorie
12 gBiałko
30 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 18 – 22 herbatniki typu Petit Beurre (ok. 100g)
  • masło miękkie, do przyklejenia herbatników
  • 6 jajek
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 180 g oleju
  • 350 g mleka
  • 200 g mleka w proszku
  • 80 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
  • 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
  • cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm, patrz wskazówka) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, układając je ściśle obok siebie i przyklejając do papieru niewielką ilością masła, odstawić (patrz wskazówka). Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki2 min/obr. 3.5lub do uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać1 min/obr. 4.
  4. Dodać twaróg, olej, mleko, mleko w proszku i budyń, wymieszać20 s/obr. 5. Masa powinna być rzadka. Masę przelać do miski z pianą z białek, delikatnie i dokładnie wymieszać kopystką. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Formę z ciastem umieścić w większej brytfannie (patrz wskazówka), do której nalać wody tak, by sięgała do połowy wysokości formy. Piec 60 min (180°C), następnie pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 min do lekkiego ostudzenia. Po tym czasie usunąć brytfankę z wodą, a formę z sernikiem ponownie włożyć do piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 3 godz.). Puszysty sernik z mlekiem w proszku podawać oprószony cukrem pudrem.
Przewijanie do góry