Puszysty sernik z mlekiem w proszku
426 kcal /
1785 kJKalorie
1785 kJKalorie
12 gBiałko
30 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 18 – 22 herbatniki typu Petit Beurre (ok. 100g)
- masło miękkie, do przyklejenia herbatników
- 6 jajek
- ¼
- łyżeczki soli
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 180 g oleju
- 350 g mleka
- 200 g mleka w proszku
- 80 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
- 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru (2 opakowania)
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm, patrz wskazówka) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, układając je ściśle obok siebie i przyklejając do papieru niewielką ilością masła, odstawić (patrz wskazówka). Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać bez założonej miarki2 min/obr. 3.5lub do uzyskania sztywnej piany.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać1 min/obr. 4.
- Dodać twaróg, olej, mleko, mleko w proszku i budyń, wymieszać20 s/obr. 5. Masa powinna być rzadka. Masę przelać do miski z pianą z białek, delikatnie i dokładnie wymieszać kopystką. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Formę z ciastem umieścić w większej brytfannie (patrz wskazówka), do której nalać wody tak, by sięgała do połowy wysokości formy. Piec 60 min (180°C), następnie pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 min do lekkiego ostudzenia. Po tym czasie usunąć brytfankę z wodą, a formę z sernikiem ponownie włożyć do piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 3 godz.). Puszysty sernik z mlekiem w proszku podawać oprószony cukrem pudrem.