
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
618 kcal /
2605 kJKalorie
2605 kJKalorie
28 gBiałko
67 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 50 g cebuli szalotki pokrojonej na kawałki
- 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 320 g ryżu do risotto np. arborio
- 100 g białego wina wytrawnego
- 700 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu rybnego (na 0,5 l)
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 350 g filetów z łososia, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ryż, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Ryż przemieszać kopystką, następnie dodać wodę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, skórkę z cytryny i łososia, gotować13-14 min/100°C//obr. 1.
- Dodać masło i rozdrobniony wcześniej parmezan, całość wymieszać kopystką. Risotto pozostawić na 2 min w naczyniu miksującym.
- Risotto posypać koperkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.