Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
618 kcal /
2605 kJ
Kalorie
28 gBiałko
67 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 50 g cebuli szalotki pokrojonej na kawałki
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 320 g ryżu do risotto np. arborio
  • 100 g białego wina wytrawnego
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu rybnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu rybnego (na 0,5 l)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 350 g filetów z łososia, świeżych pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka koperku, świeżego posiekanego, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ryż, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać białe wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
  6. Ryż przemieszać kopystką, następnie dodać wodę, koncentrat bulionu, sól, pieprz, skórkę z cytryny i łososia, gotować13-14 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać masło i rozdrobniony wcześniej parmezan, całość wymieszać kopystką. Risotto pozostawić na 2 min w naczyniu miksującym.
  8. Risotto posypać koperkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry