Różowa surówka
251.8 kcal /
1053.5 kJKalorie
1053.5 kJKalorie
3 gBiałko
12.9 gWęglowodany
21.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g białej kapusty pokrojonej na 3 cm kawałki
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
- 125 g oliwy z oliwek
- 1 jajko o temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ¼
- łyżeczki sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę i marchewkę, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić2-3 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną kapustą i marchewką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego oliwę, odstawić
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sól, musztardę, kolendrę, sos Worcestershire, pieprz i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5, następnie wymieszać1 min 30 s/obr. 4. W tym czasie powoli wlewać odważoną oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Przelać do miski z rozdrobnionymi warzywami, wymieszać kopystką. Różową surówkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.