Zupa krem z warzyw; Kasza pęczak z indykiem i warzywami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
641 kcal /
2682.8 kJ
Kalorie
37.3 gBiałko
86.3 gWęglowodany
19.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kasza pęczak z indykiem z warzywami: 500 – 600
  • g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 40 g oleju
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych np. oregano, tymianku, ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia warzyw
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 400 – 500 g warzyw, mieszanych np. różyczek kalafiora marchewki, batatów, cukinii, pokrojonych na 1 cm kawałki
  • Zupa krem z warzyw: 100
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 700 – 800 g warzyw, mieszanych np. różyczek kalafiora marchewki, batatów, cukinii, pokrojonych na kawałki
  • 850 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy: 20 – 40
  • g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki mieszanych ziół, suszonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej indyka i 20 g oleju. Dodać do miski zioła, paprykę, 1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i pozostałe 20 g oleju. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, przełożyć do niej zamarynowanego indyka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodą cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, oprószyć je solą. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z indykiem i warzywami. Ustawić35 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować zupę krem z warzyw.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać warzywa, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do wazy.
  6. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 250 g zupy, dodać 30 g ugotowanej kaszy, koncentrat pomidorowy, czosnek i zioła, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z warzyw podawać z dodatkiem ugotowanej kaszy jako pierwsze danie. Indyk z warzywami podawać z pozostałą kaszą i sosem pomidorowym jako drugie danie.
Przewijanie do góry