Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami
363.5 kcal /
1520.7 kJKalorie
1520.7 kJKalorie
28.9 gBiałko
37.1 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 300 g ryżu basmati
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 4 jajka
- 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 150 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 75 g zielonych oliwek, bez pestek
- 80 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 180 g pieczarek marynowanych pokrojonych w 2 mm plastry, odsączonych z zalewy
- 3 puszki tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy (ok. 360g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ryż przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować10 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, jajka przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić2 s/obr. 4. Przełożyć do miski, w której znajduje się ugotowany ryż.
- Do naczynia miksującego włożyć seler naciowy, zieloną paprykę, czerwoną paprykę, oliwki, ogórki, jabłka i sól, rozdrobnić2 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się ugotowany ryż i jajka.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ryżem, jajkami i warzywami, odważyć do niej pieczarki i tuńczyka. Wymieszać kopystką, odstawić do lodówki do momentu podania. Sałatkę ryżową z tuńczykiem i oliwkami podawać jako przystawkę.