Sałatka wielowarzywna do słoików
308 kcal /
1289 kJKalorie
1289 kJKalorie
4 gBiałko
35 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1200 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 600 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 300 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 500 g wody
- 350 g octu
- 185 g oleju
- 150 – 200 g cukru
- 35 g soli kamiennej, do przetworów
- ziarna ziela angielskiego (2-3 szt. na słoik)
- liście laurowe, suszone (1-2 szt. na słoik)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego włożyć 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z pierwszą porcją kapusty.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 400 g kapusty, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z pozostałą porcją kapusty.
- Do naczynia miksującego włożyć 300 g marchewki, 300 g papryki i 150 g cebuli, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kapustą.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g marchewki, 300 g papryki i 150 g cebuli, rozdrobnići5 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kapustą. Sałatkę dokładnie wymieszać za pomocą kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier i sól kamienną, gotować10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie sałatkę przełożyć do czystych i wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (patrz wskazówka). W połowie nakładania do każdego słoika dodać 1-2 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego, następnie wypełnić resztę słoika, mocno dociskając sałatkę do dna i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi słoika.
- Słoiki z sałatką zalać gorącą zalewą. Po wypełnieniu słoiki natychmiast zakręcić, odstawić do całkowitego ostudzenia. Sałatkę wielowarzywną do słoików przechowywać w lodówce do 3 tygodni lub zapasteryzować (patrz wskazówka) i przechowywać w chłodnym miejscu.