Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
189.8 kcal /
794.8 kJ
Kalorie
4.3 gBiałko
12.5 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 – 800 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 40 g masła
  • 100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
  • 100 g liści szpinaku, mrożonych
  • 600 – 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Odciąć główki szparagów, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Łodygi szparagów pokroić na 2-3 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ziemniaki, masło i łodygi szparagów (bez główek), gotować6 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać szpinak, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Dodać główki szparagów, przemieszać kopystką, gotować5 min/98°C//obr. 1. Zupę krem z zielonych szparagów i szpinaku podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry