Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku
189.8 kcal /
794.8 kJKalorie
794.8 kJKalorie
4.3 gBiałko
12.5 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 – 800 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 150 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 40 g masła
- 100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
- 100 g liści szpinaku, mrożonych
- 600 – 700 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Odciąć główki szparagów, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Łodygi szparagów pokroić na 2-3 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, masło i łodygi szparagów (bez główek), gotować6 min/100°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać główki szparagów, przemieszać kopystką, gotować5 min/98°C//obr. 1. Zupę krem z zielonych szparagów i szpinaku podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.