Zupa krem z zielonych szparagów i szpinaku z pikantnymi orzeszkami piniowymi
253.8 kcal /
1062.7 kJKalorie
1062.7 kJKalorie
5 gBiałko
15.2 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1000 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g cukru
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g masła plus 2 łyżki
- 150 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 100 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (patrz wskazówka)
- 100 g liści szpinaku, mrożonych
- 400 – 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki orzeszków piniowych (ok. 30g)
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, drobno posiekana
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać 250 g szparagów i 1 ząbek czosnku, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać cukier, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g masła i 250 g szparagów, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać pozostałe 500 g szparagów, ziemniaki, szpinak, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, pieprz i sól, gotować20-25 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na patelni, na średniej mocy palnika, roztopić pozostałe 2 łyżki masła, podsmażyć orzeszki piniowe i chili. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu i osuszyć na papierowym ręczniku.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę krem z zielonych szparagów i szpinaku podawać bezpośrednio po przygotowaniu z pikantnymi orzeszkami piniowymi i zrumienionymi szparagami.