Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
372 kcal /
1555 kJ
Kalorie
8 gBiałko
41 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g ziaren słonecznika
  • 10 g mięty, świeżej
  • 10 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g ziemniaków, ugotowanych pokrojonych w 2 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik. Uprażyć na suchej patelni na średniej mocy palnika, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Miętę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 2.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić. Sos miętowo-cytrynowy przełożyć do miski z ziemniakami, dodać uprażony wcześniej słonecznik, wymieszać kopystką. Podawać jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs.
Przewijanie do góry