Sałatka z kapusty do słoików (TM6)
347.4 kcal /
1453.3 kJKalorie
1453.3 kJKalorie
4 gBiałko
55.1 gWęglowodany
13.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 250 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcami
- 250 g marchewki z odciętymi końcami
- 200 g cukinii z odciętymi końcami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
- 2 płaskie łyżki soli
- 1000 g wody
- 250 g octu, białego 10%
- 80 g oleju
- 200 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej kapustę, paprykę, cebulę, ogórki, marchewkę i cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą cukinię pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną paprykę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ½ odważonej kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Zawartość pojemnika przełożyć do startych wcześniej warzyw, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałą odważoną kapustę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do startych i pokrojonych wcześniej warzyw.
- Do miski z warzywami dodać sól, dokładnie wymieszać i mocno ugnieść (najlepiej dłońmi). Odstawić na ok. 4 godz. Co ok. 1 godz. przemieszać i ugnieść warzywa, które powinny zmięknąć i puścić płyn. Po tym czasie warzywa lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru płynu i przełożyć do 6 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (500 ml każdy, patrz wskazówka), odstawić. Płyn pozostały w misce wylać.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, ocet i olej, dodać cukier, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła warzywa (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić i zapasteryzować (patrz wskazówka). Odstawić na min. 2 dni do zamarynowania. Sałatkę z kapusty do słoików podawać jako dodatek do dań głównych.