Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
454.9 kcal /
1903.2 kJKalorie
1903.2 kJKalorie
10 gBiałko
69.6 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g kaszy bulgur
- 30 g orzeszków piniowych
- 200 g ogórków pokrojonych na kawałki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- (opcjonalnie)
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 50 g oliwy z oliwek
- 40 g rodzynek
- 2 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 500 g dyni piżmowej pokrojonej w 2 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzeszki piniowe, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki i paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler naciowy i gałązkę rozmarynu, rozdrobnić4 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 40 g oliwy, rodzynki, 1½ łyżeczki soli i pieprz, dusić5 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ogórkiem i papryką, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli i pozostałe 10 g oliwy. Włożyć koszyczek z kaszą, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski z warzywami, dodać ugotowaną na parze dynię, wymieszać kopystką. Sałatkę z kaszą bulgur i dynią podawać udekorowaną rozdrobnionymi orzeszkami piniowymi i rozmarynem.