Sałatka z kaszą bulgur, kurczakiem i sosem mango-tahini
451.6 kcal /
1889.6 kJKalorie
1889.6 kJKalorie
22.7 gBiałko
39.9 gWęglowodany
23.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos mango-tahini: 45
- g ziaren sezamu
- 30 g oleju słonecznikowego
- 30 g oleju sezamowego
- 300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- ¼ – ½
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Sałatka: 400
- g filetów z piersi kurczaka pokrojonych wzdłuż na paskigrubości 2-3 cm
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1000 g wody
- 170 g kaszy bulgur
- 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół, tylko biała część
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 80 g czarnych oliwek, bez pestek odsączonych z zalewy, przekrojonych na pół
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziarna sezamu. Ziarna sezamu uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać uprażony sezam, zmielić20 s/obr. 9. Sezam zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, zmiksować30 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać mango, czosnek, ocet jabłkowy, oliwę, wodę, chili, sól i pieprz, zmiksować12 s/obr. 8. Powstały sos przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, dodać 20 g oliwy, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, chili i ½ łyżeczki kminu rzymskiego, dokładnie wymieszać. Obtoczone w przyprawach mięso przełożyć do dolnej części przystawki Varoma i na wkład Varomy.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1½ łyżeczki soli i 10 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kaszę bulgur przemieszać kopystką, gotować na parze kolejne5 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w poprzek w 5 mm plastry, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać cebulę dymkę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać paprykę, rozdrobnić3-4 s/obr. 4.
- Dodać ugotowaną kaszę bulgur, pokrojonego kurczaka, ciecierzycę, oliwki, pozostałe 20 g oliwy, sok z cytryny, pozostałe ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, wymieszać kopystką. Przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki na min. 30 min. Sałatkę z kaszą bulgur i kurczakiem podawać z sosem mango-tahini.