Sałatka z kaszą bulgur, szczawiem i jajkiem
310.4 kcal /
1299.6 kJKalorie
1299.6 kJKalorie
10.8 gBiałko
33.2 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sałatka: 1000
- g wody
- 120 g kaszy bulgur
- 4 jajka
- 250 g fenkułu pokrojonego na kawałki
- 80 g szczawiu, świeżego bez łodyg, podzielonego na 5-6 cm kawałki
- 2 ogórkigruntowe pokrojone na 2-3 mm plastry
- 1 pęczek cebuli dymki posiekanej
- Dressing miodowo-balsamiczny: 40
- g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 30 g miodu
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć do niej jajka gotować na parze15-17 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić. Jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić i kontunuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć fenkuł, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski z kaszą, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i fenkułem, odważyć do niej szczaw, dodać dymkę i ogórki, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę i ocet balsamiczny, dodać miód, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3.
- Sałatkę z kaszą bulgur, szczawiem podawać z ćwiartkami jajka, polaną dressingiem miodowo-balsamicznym.