Sałatka z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
457.2 kcal /
1913 kJ
Kalorie
11.9 gBiałko
78.6 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g ziaren sezamu plus dodatkowa ilość do posypania
  • 320 g koziego sera, świeżego typu rolada, pokrojonego w 2 cm plastry (ok. 80g każdy)
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 70 g białego octu winnego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1020 g wody
  • 15 g musztardy
  • 15 g miodu płynnego
  • ½
  • łyżeczki soli plus 1-2 szczypty
  • ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 200 g kaszygryczanej, prażonej niepalonej
  • 500 g młodych marchewek różnokolorowych, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 500 g marchewek pokrojonych w słupki ok. 5 x 1,5 cm
  • 300 g czerwonej cebuli pokrojonej w 7 mm piórka
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 opakowanie liści szpinaku baby, świeżych (ok. 200g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej sezam, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić2 s/obr. 7. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 50 g octu, oliwę, 20 g wody, musztardę, miód, ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Dressing przelać do miski do sałatki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 1000 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną. Przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z marchewką. Ustawić20 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć czerwoną cebulę, dodać cukier, pozostałe 20 g octu i 1-2 szczypty soli, odparowywać20 min/Varoma//obr. 1. W tym czasie obtoczyć plastry odważonego koziego sera w odważonym sezamie, ułożyć na przygotowanej blasze. Piec 10-15 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną na parze kaszę przełożyć do miski z dressingiem, dokładnie wymieszać kopystką. Na 4 talerzach równomiernie rozłożyć szpinak, następnie nałożyć na niego kaszę gryczaną i ugotowane na parze marchewki. Na sałatce ułożyć plastry pieczonego sera, udekorować karmelizowaną cebulą i posypać sezamem. Sałatkę z kaszą gryczaną i pieczonym kozim serem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry