Sałatka z kaszą gryczaną, papryką i fetą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
357 kcal /
1495 kJ
Kalorie
10 gBiałko
38 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 3 gałązki szczypiorku, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 300 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 200 g kaszygryczanej, niepalonej
  • 100 g sera feta pokrojonego w ok. 1 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać paprykę i ½ łyżeczki soli, dusić15 min/120°C//obr. . Przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 10 g oliwy i ½-1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć kaszę do miski z papryką.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej fetę, wymieszać. Sałatkę z kaszą gryczaną, papryką i fetą podawać na ciepło lub zimno.
Przewijanie do góry