Sałatka z kaszą gryczaną, papryką i fetą
357 kcal /
1495 kJKalorie
1495 kJKalorie
10 gBiałko
38 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 3 gałązki szczypiorku, świeżego pokrojonego na kawałki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 200 g kaszygryczanej, niepalonej
- 100 g sera feta pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać szczypiorek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę i ½ łyżeczki soli, dusić15 min/120°C//obr. . Przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe 10 g oliwy i ½-1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, gotować20 min/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyciągnąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć kaszę do miski z papryką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej fetę, wymieszać. Sałatkę z kaszą gryczaną, papryką i fetą podawać na ciepło lub zimno.