Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą
405 kcal /
1695.7 kJKalorie
1695.7 kJKalorie
12.5 gBiałko
33.5 gWęglowodany
26.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- Sałatka: 1000
- g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 120 g kaszy jaglanej uprzednio opłukanej na sicie o drobnych oczkach
- 160 g kalarepy pokrojonej na kawałki (1 szt.)
- 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 100 ggorgonzoli, pikantnej pokrojonej w 1 cm kostkę
- Truskawkowy winegret: 100
- g truskawek, świeżych
- 100 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 40 g oliwy z oliwek
- 20 g octu balsamicznego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g miodu, płynnego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, rozdrobnić2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, kaszę przełożyć do miski, odstawić do ostudzenia na 10-15 min. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, rozdrobnić3 s/obr. 4. Kalarepę przełożyć do miski z kaszą.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą i kalarepą, odważyć do niej szpinak i gorgonzolę, wymieszać delikatnie kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać oliwę, ocet, sok z cytryny, miód, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 7.
- Sałatke z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą podawać polaną truskawkowym winegretem i posypaną posiekanymi orzechami.