Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
659.3 kcal /
2758.7 kJ
Kalorie
28.7 gBiałko
106.5 gWęglowodany
23.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
  • 400 g papryk, różnokolorowych bezgniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżeczka curry, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g rzodkiewek
  • 150 g ogórka obranego nieobranego, z odciętymi końcówkami
  • 70 – 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 700 g wody
  • 100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • Sos z tahini i pasty miso: 1
  • ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 30 g pasty miso
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g oleju sezamowego, prażonego
  • 50 g wody
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, papryki różnokolorowe i 20 g oliwy. Dodać kurkumę, curry, paprykę i 1 łyżeczkę soli, dokładnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blachę. Piec ok. 30 min (220°C) lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rzodkiewki i ogórek, odstawić.
  4. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojony ogórek pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć rzodkiewki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do miski do sałatek, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ogórkiem i rzodkiewkami, odważyć do niej szpinak, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek i odważyć do niego soczewicę. Nałożyć dolaną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Dodać tahini, pastę miso, sok z cytryny, olej, wodę, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Do miski z warzywami dodać ugotowaną na parze soczewicę, pokrojone jajka, upieczone ziemniaki i paprykę, delikatnie wymieszać. Sałatkę z pieczonych ziemniaków i papryki podawać polaną sosem z tahini i pasty miso.
Przewijanie do góry