Samosy
161 kcal /
673.6 kJKalorie
673.6 kJKalorie
2 gBiałko
15 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie: 10
- g liści kolendry, świeżych
- 1000 g wody
- 100 g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
- 100 g czerwonych ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju
- 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- ½
- łyżeczki przyprawygaram masala (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki curry, mielonego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- ½
- łyżeczki papryczki piri piri, suszonej, mielonej
- 50 g zielonegogroszku, konserwowego
- 50 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- ½
- łyżeczki soli
- Ciasto: 120 – 140
- g wody plus dodatkowa ilość do sklejenia ciasta
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 120 – 140 g wody
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- ½
- łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować20 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ziemniaki do miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę, cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać por, przyprawę garam masala, curry, koncentrat bulionu warzywnego, papryczkę piri piri, groszek i sól, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać rozdrobnioną kolendrę, ugotowane ziemniaki, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, olej, dodać sól, mąkę i kmin rzymski, wyrobić Ciasto /1 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 10 min.
- Ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, każdą kulę rozwałkować w kształt koła (ok. Ø 16 cm). Koło przeciąć na pół, złożyć w kształt trójkąta równobocznego, zwilżyć wodą krawędzie, uformować rożek, do rożka włożyć 2-3 łyżeczki nadzienia, dokładnie skleić krawędzie. Czynności powtarzać z pozostałym ciastem i nadzieniem.
- Wlać olej na głęboką patelnię do wysokości 3 cm, rozgrzać. Samosy smażyć partiami na głębokim oleju 3-5 min z obu stron. Ostrożnie wyciągać upieczone samosy łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Samosy podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę z wybranymi sosami lub dipami.