Sernik bananowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
476.6 kcal /
1995.5 kJ
Kalorie
15.4 gBiałko
35.2 gWęglowodany
30.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 250
  • g herbatników w polewie czekoladowej połamanych na kawałki
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • Masa serowa: 150
  • g cukru
  • 4 jajka
  • 700 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 300 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • Krem śmietankowy z mascarpone: 250
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 125 g sera mascarpone
  • kakao naturalne, niesłodzone do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Dno tortownicy (Ø 20-22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach na wys. 2 cm, starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Odłożyć 2 łyżki cukru pudru, odstawić.
  6. Założyć motylek.Dodać jajka, ubijać4 min/37°C/obr. 3.Zdjąć motylek.
  7. Dodać twaróg, śmietanę, banany i ekstrakt z wanilii, zmiksować20 s/obr. 6, przemieszać dokładnie kopystką, zmiksować kolejne10 s/obr. 6. Masę serową wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
  8. Piec 60 min (160°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  9. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i odłożone 2 łyżki cukru pudru, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek. Krem przełożyć do rękawa do dekoracji z okrągłą końcówką.
  10. Krem wyciskać na wierzch sernika, zataczając kolejno okręgi, rozpoczynając od brzegów ciasta. Oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem. Sernik bananowy podawać jako deser.
Przewijanie do góry