Sernik baskijski

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
544 kcal /
2276 kJ
Kalorie
9 gBiałko
34 gWęglowodany
42 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 900 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki
  • 250 – 320 g cukru
  • 6 jajek rozm. L
  • 450 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał ok. 10 cm ponad brzeg formy. Formę postawić na blasze do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać cukier, wymieszać30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne30 s/obr. 5.5.
  3. Dodać jajka, śmietanę, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne1 min 30 s/obr. 5lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelać do przygotowanej formy. Piec 60 min (200°C), powierzchnia sernika powinna się mocno zrumienić (patrz wskazówka). Ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.), następnie przełożyć na duży talerz. Sernik baskijski podawać jako deser.
Przewijanie do góry