Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
547.8 kcal /
2291.8 kJKalorie
2291.8 kJKalorie
13.1 gBiałko
45.9 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto czekoladowe: masło do natłuszczenia tortownicy
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- ¼
- łyżki proszku do pieczenia
- Masa serowo – dyniowa: 400
- g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 700 g twarogu sernikowego, z wiaderka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 80 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- Bita śmietana z żurawiną: 200
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 20 g cukru pudru
- 100 g żurawiny, suszonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać masło, podgrzewać4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/37°C/obr. 4.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ½ wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać1 min/obr. 3.
- Dodać pozostałą masę czekoladową, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy (Ø 26 cm). Piec 25 min (160°C). Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić7 s/obr. 5. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, podgrzewać7 min/98°C/obr. 2, następnie zmiksować15 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min.
- Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, dodać twaróg, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać20 s/obr. 6.
- Dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 3.5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Zawartość naczynia miksującego przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik odkroić nożem od brzegów tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 5-6 godz. lub na całą noc. Przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać żurawinę, wymieszać10 s/obr. 2. Bitą śmietanę z żurawiną ułożyć równomiernie na wierzchu sernika, powierzchnię wyrównać kopystką. Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie podawać schłodzony, udekorowany bitą śmietaną.