Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
547.8 kcal /
2291.8 kJ
Kalorie
13.1 gBiałko
45.9 gWęglowodany
35.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto czekoladowe: masło do natłuszczenia tortownicy
  • 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • ¼
  • łyżki proszku do pieczenia
  • Masa serowo – dyniowa: 400
  • g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 700 g twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • Bita śmietana z żurawiną: 200
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g żurawiny, suszonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Tortownicę (Ø 26 cm) natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  3. Dodać masło, podgrzewać4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, ubijać4 min/37°C/obr. 4.
  5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ½ wcześniej przygotowanej masy czekoladowej, wymieszać1 min/obr. 3.
  6. Dodać pozostałą masę czekoladową, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego przełożyć do tortownicy (Ø 26 cm). Piec 25 min (160°C). Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego włożyć dynię, rozdrobnić7 s/obr. 5. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać masło, podgrzewać7 min/98°C/obr. 2, następnie zmiksować15 s/obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty.Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy na 10 min.
  9. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, dodać twaróg, ekstrakt waniliowy, cynamon i cukier, wymieszać20 s/obr. 6.
  10. Dodać jajka, wymieszać2 min/obr. 3.5. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  11. Zawartość naczynia miksującego przelać na wcześniej upieczony spód (ciasto czekoladowe), piec 15 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 90-95 min (120°C). Upieczone ciasto pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia. Ostudzony sernik odkroić nożem od brzegów tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 5-6 godz. lub na całą noc. Przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  12. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  13. Dodać żurawinę, wymieszać10 s/obr. 2. Bitą śmietanę z żurawiną ułożyć równomiernie na wierzchu sernika, powierzchnię wyrównać kopystką. Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie podawać schłodzony, udekorowany bitą śmietaną.
Przewijanie do góry