Sernik gotowany
392 kcal /
1642 kJKalorie
1642 kJKalorie
14.3 gBiałko
46.3 gWęglowodany
16.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kajmak kakaowy: 400
- g masy kajmakowej podzielonej na kawałki
- 20 g mleka
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- Masa serowa: 400 – 450
- g herbatników
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g mleka
- 120 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru
- 4 jajka
- 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach uprzednio uprażonych na suchej patelni
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać30 s/obr. 5, następnie podgrzewać15 min/90°C/obr. 4.
- Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ¼ ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować ½ przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.
- Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc), podawać pokrojony na kawałki.
