Sernik jogurtowy
233.8 kcal /
978.2 kJKalorie
978.2 kJKalorie
5.4 gBiałko
20.1 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 100
- g masła o temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 110 g cukru
- 180 g biszkoptów okrągłych
- Masa jogurtowa: 5
- jajek
- 1 szczypta soli
- 750 g jogurtu naturalnego wykonanego w TM
- 750 g jogurtu naturalnego
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 40 g kaszy manny
- 10 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy natłuścić masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. Dodać biszkopty, rozdrobnić10 s/obr. 5. Dno tortownicy wyłożyć równomiernie powstałą masą, piec 15 min (180°C), odstawić na kratkę do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3 min/37°C/obr. 4.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, zmielony wcześniej cukier, dodać jogurt i ser mascarpone, podgrzewać3 min/37°C/obr. 3. Dodać kaszę mannę, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 3.
- Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać3 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przelać do tortownicy, piec 20 min (180°C). Po tym czasie zmniejszyć temp. do 160°C, piec 1 godz. 5 min (160°C). Sprawdzić sernik patyczkiem, powinien być suchy, w przeciwnym razie należy wydłużyć czas pieczenia o ok. 5 min. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do momentu całkowitego ostudzenia (ok. 3 godz.), następnie odstawić do lodówki na 3 godz. Sernik jogurtowy podawać schłodzony.