Sernik kokosowo-czekoladowy
379 kcal /
1589 kJKalorie
1589 kJKalorie
14 gBiałko
36 gWęglowodany
21.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 180
- g herbatników w polewie czekoladowej połamanych na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g wiórków kokosowych
- Masa serowa: 220
- g cukru
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 250 g mleczka kokosowego
- 40 g likieru kokosowego np. Malibu®
- (opcjonalnie)
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g mąki pszennej
- Polewa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 100 g mleczka kokosowego
- 100 – 150 g batoników kokosowych w czekoladzie np. Bounty®, pokrojonych na 5 mm kawałki, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić12 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać4 min/70°C/obr. 1.
- Dodać wiórki kokosowe i rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do tortownicy (Ø 24 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, jajka, mleczko kokosowe i likier kokosowy, wymieszać15 s/obr. 5.
- Dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać kolejne10 s/obr. 5. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię.
- Piec 90-100 min (150°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz, następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 6 godz (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleczko kokosowe, podgrzewać3 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, odstawić na kilka min do stężenia. Sernik podawać udekorowany batonikami kokosowymi.