Sernik miętowy na spodzie brownie
711 kcal /
2977 kJKalorie
2977 kJKalorie
13 gBiałko
54 gWęglowodany
48 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód brownie: 70
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 70 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g mleka
- 1 jajko
- Masa serowa: 120
- g cukru
- 10 – 15 g liści mięty, świeżych
- 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g landrynek, miętowych
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 – 2 krople barwnika spożywczego, zielonego w płynie w żelu
- (opcjonalnie)
- 150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- Polewa czekoladowa: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wykończenie: 250
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 25 g cukru pudru
- liście mięty, świeże do dekoracji
- czekoladki miętowe typu After Eight®, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, roztopić3 min/70°C/obr. 2.
- Dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mleko i jajko, wymieszać15 s/obr. 3. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy (Ø 24 cm), równomiernie rozprowadzić. Piec 20 min (160°C). W tym czasie przygotować masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać miętę, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę i landrynki, podgrzewać10-12 min/90°C/obr. 2.
- Dodać twaróg, mascarpone, jajka, skrobię i barwnik, zmiksować30 s/obr. 6. Masę serową przelać na upieczony spód, wyrównać powierzchnię. Na najniższy poziom piekarnika wstawić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 1 godz. 10 min (160°C), na drugim od dołu poziomie piekarnika. W razie konieczności pod koniec czasu pieczenia przykryć go arkuszem papieru do pieczenia, aby wierzch zbytnio się nie przypiekł. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz., patrz wskazówka), następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Polewą czekoladową polać sernik, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować, tworząc rozetki. Na wierzchu każdej rozetki ułożyć przekrojoną na pół czekoladkę miętową i liść mięty. Sernik miętowy na spodzie brownie podawać jako deser.