Sernik nowojorski
419.7 kcal /
1756.1 kJKalorie
1756.1 kJKalorie
6.9 gBiałko
23.6 gWęglowodany
33.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 80
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia boków tortownicy
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- Sernik: 150
- g cukru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 750 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- 250 g śmietany, 18% tłuszczu
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać2 min 30 s/50°C/obr. 2.
- Dodać herbatniki, rozdrobnić10 s/obr. 5.
- Dno tortownicy wyłożyć równomiernie powstałą masą, dokładnie docisnąć. Piec 15 min (180°C). Odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, podgrzewać3 min/37°C/obr. 3.
- Dodać cytrynowy cukier puder i mąkę, podgrzewać2 min/37°C/obr. 3.
- Założyć motylek.Dodać jajka, śmietanę i sok z cytryny, wymieszać1 min 30 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przelać do tortownicy. Piec 55-60 min (180°C) lub do suchego patyczka. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż do momentu całkowitego ostudzenia (ok. 3 godz.). Po tym czasie sernik odstawić do lodówki na 3 godz. Sernik nowojorski podawać schłodzony.
