Sernik panda
429.1 kcal /
1795.1 kJKalorie
1795.1 kJKalorie
9.1 gBiałko
32.5 gWęglowodany
29.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto kakaowe: 260
- g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego
- 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- Masa serowa: 100
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 4 białka
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru
- mąka pszenna do oprószenia
- woda do pieczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, dodać masło i żółtka, zmiksować30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na blat, krótko zagnieść, następnie podzielić na 2 części (⅔ i ⅓, odpowiednio ok. 420 g i 200 g). Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej tortownicy, wylepić nią dno i boki na wys. ok. 3 cm. Pozostałą ⅓ ciasta odstawić. Kakaowy spód piec 15 min (200°C). W tym czasie umyć naczynie miksujące. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Obniżyć temp. piekarnika do 160°C.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, twaróg i mascarpone, dodać białka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i budyń, zmiksować30 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, zmiksować ponowne30 s/obr. 6. Masę serową przelać na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię.
- Pozostałe ciasto kakaowe podzielić na 4 części. 3 części rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 5 mm, następnie z każdej wyciąć foremką lub nożem krążek (Ø 7 cm). Dwa krążki lekko ścisnąć palcami, aby nadać im owalny kształt, następnie w każdym owalu wyciąć mały, okrągły otwór (oko pandy). Oba owalne kawałki delikatnie umieścić na masie serowej. Trzeci krążek przekroić na pół i ułożyć na krawędziach sernika, tworząc uszy pandy. Z pozostałego kawałka ciasta uformować nos i pyszczek pandy.
- Na najniższym poziomie piekarnika umieścić płaskie naczynie żaroodporne z wodą (ok. 1 l). Sernik piec 50-60 min (160°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Sernik panda podawać po całkowitym ostudzeniu.
