Sernik straciatella z malinami (Charlotte Russe)
100 kcal /
1675 kJKalorie
1675 kJKalorie
1 gBiałko
36 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 12 listków żelatyny (patrz wskazówka)
- woda do namoczenia żelatyny
- 200 g malin, świeżych
- 200 g malin, mrożonych
- 18 – 19 biszkoptów lady fingers (ok. 50g)
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 25 g oleju kokosowego
- 50 g płatków kukurydzianych
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 400 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g cukru plus 2 łyżki dogalaretki malinowej
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- 9 listków żelatyny zalać w miseczce taką ilością wody, aby były przykryte, odstawić. W drugiej miseczce namoczyć w ten sam sposób pozostałe 3 listki żelatyny, odstawić. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej maliny, odstawić.
- Od każdego biszkopta odciąć 0,5 cm końcówki w taki sposób, aby wszystkie były tej samej długości, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 100 g czekolady, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do dużej miski.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g czekolady, rozdrobnić5 s/obr. 6.
- Dodać olej kokosowy, roztopić2 min/60°C/obr. 2.
- Dodać płatki kukurydziane, podgrzewać1 min/60°C/obr. 3. Masę czekoladową przełożyć na dno wcześniej przygotowanej tortownicy, ostrożnie wyrównać powierzchnię kopystką. Ułożyć biszkopty w taki sposób, aby część odcięta dotykała masy, a płaska strona biszkoptu przylegała do obręczy tortownicy ściśle jeden przy drugim, tworząc okrąg, odstawić do lodówki. W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Ubitą śmietanę przełożyć do miski z wcześniej rozdrobnioną czekoladą, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kwaśną śmietanę, dodać sok z cytryny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3. 9 listków namoczonej żelatyny delikatnie odcisnąć dłonią, przełożyć do rondelka, rozpuścić na kuchence na małej mocy palnika.
- Do rondelka z rozpuszczoną żelatyną dodać 3 łyżki masy śmietanowej, wymieszać.
- Dodać do naczynia miksującego masę śmietanową z żelatyną, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do miski z wcześniej ubitą śmietaną i rozdrobnioną czekoladą, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do formy z biszkoptami, odstawić do lodówki na min. 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 3 listki namoczonej żelatyny, dodać 2 łyżki cukru i wodę, gotować4 min/100°C/obr. 2, następnie dodać odważone maliny, gotować2 min/100°C//obr. . Pozostawić naczynie miksujące w obudowie do ostygnięcia (patrz wskazówka).
- Ostudzone maliny przełożyć na schłodzone ciasto, rozłożyć równomiernie kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
- Sernik straciatella z malinami (Charlotte Russe) przechowywać w lodówce i podawać jako deser.