Zupa ogórkowa z szaszłykami z krewetek
175 kcal /
733 kJKalorie
733 kJKalorie
12 gBiałko
10 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli morskiej
- 24 krewetki, surowe, obrane oczyszczone
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ogórków zielonych, nieobranych, pokrojonych na kawałki
- 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w plastry, każdy plaster pokrojony w ćwiartki
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 200 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki koperku, świeżego pokrojonego
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny i sól, wymieszać3 s/obr. 3.
- Do miski włożyć krewetki, wymieszać z 2 łyżkami marynaty. Pozostałą marynatę odstawić. Krewetki odstawić na 10 min, w tym czasie przygotować zupę.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ogórki, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić6 min/120°C/obr. 1. W tym czasie nakładać na 6 drewnianych patyczków na przemian krewetki i ćwiartki plasterków cytryny, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, pieprz i marynatę pozostałą z krewetek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać mąkę i 1 łyżkę soku z cytryny, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Zdjąć miarkę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować2 min/100°C/obr. 3. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koperek, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Zupę wlać do 6 miseczek i położyć na wierzchu każdej z miseczek szaszłyk z krewetek. Podawać na gorąco.